Nilen

Nilen er med sine 6670 km verdens længste flod. Navnet Nilen stammer fra grækerne, som kaldte floden ”Neilos”. Nilen udspringer bland andet fra søerne Victoria og Albert i Afrika. Det er blevet sagt at Egypten er en gave fra Nilen.

Og det er uden tvivl korekt at uden Nilens livgivende vand ville Egypten være livløs ørken.

Da det meget sjældent regner i Egypten og i flere områder aldrig, så ville Egypten blot være en ørken hvis det ikke var for Nilen.

Hvert år oversvømmer Nilen store landområder langs bredderne og midt i juni hvert år begyndte Nilen at stige. Oversvømmelserne tiltager i august og i september. I efteråret falder vandstanden hurtigt igen og er som oftest på sit laveste i maj måned.

Nilen er smukkest der hvor den løber forbi byen Aswan, i det sydlige Egypten. Nilen er fantastisk smuk i dette område, forbi byen er bygget i gule og lyserøde nuancer, der er øer med palmer og klipper med siv. Nildalen er smal omkring Aswan, med ørkenbjerge bagved. Aswan er også en spændende by som er et besøg værd. Folkene er venlige og imødekommende og flertallet af indbyggerne er nubiere, et folk af blandet afrikansk-arabisk herkomst.

Klik her for at købe billige billetter til Egypten.

Man har omhyggeligt målt Nilens bevægelser og vandføring på templernes nilometre forskellige steder i flere århundreder. Der har været udvidelser af Nilen til kunstvandede områder, hvilket nu resultere i at Nilvandet er en mangelvare. Meget af vandet fra Nilen fordamper også, bl.a. fra Sudd og Nassersøen ved Aswan. Det vand der udløber i Middelhavet er nu af så lidt og af så dårlig kvalitet, at Nien langsomt svinder. I 1959 blev der lavet en aftale mellem Etiopien, Sudan og Egypten om at fordele vandet mellem landene, men nu har Etiopien krævet at få ret til at benytte en større del af vandet end Egypten og Sudan, fordi der jo især kommer vand herfra.